Photo: Norwegian glass company Magnor.Photo: Norwegian glass company Magnor

Dodir stakla sa Severa

Na radost svih ljubitelja i ljubiteljki nordijskog dizajna, ambasade Danske, Finske, Švedske, i Norveške po prvi put dovode izložbu „Dodir stakla“ u Beograd i Novi Sad.

Staklo zauzima posebno mesto u nordijskim zemljama, gde svetlost diktira uslove života. U cilju da delić toga osetite, pripremili smo izložbu “Dodir stakla” koju će u četvrtak, 9. februara u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu svečano otvoriti Pertti Ikonen, Ambasador Finske i Jan Lundin, Ambasador Švedske.

Na izložbi će biti predstavljeno 80 predmeta od stakla koji su inspirirani starim tradicijama izrade stakla sa severa, ali isto tako odražavaju uticaje modernog dizajna stvarajući spoj karakterističan za nordijski pristup dizajnu.

Dizajn koji možete pogledati na ovoj izložbi na mnogo načina odražava narode i društva nordijske regije, kao i uticaj nordijske geografije, istorije i vrednosti. Nordijski dizajn karakteriše jednostavnost, minimalizam i funkcionalnost, što se u konkretnom primeru umetnosti u staklu ogleda u njenoj čistoći, jasnoći i skromnosti.

Dela su proizvedena u 13 poznatih staklara i dizajn studija koji su većinu svojih dela realizovala u saradnji s vrhunskim umetnicima, arhitektama i dizajnerima. Na izložbi su svojim ostvarenjima zastupljene staklare Holmegaard, Architectmade i Lenne Bjerre Design iz Danske; staklare Iittala i Lasismi, kao i Galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u poznatoj fabrici u Riihimäkiju) iz Finske; staklare Hadeland, Gjovik i Magnor i studio Nostetangen Glass iz Norveške; i staklare Maleras, Skrufs i Nybro iz Švedske.

Autorka izložbe je Lada Ratković Bukovčan, muzejska savetnica Muzeja Mimara, a kustoskinja Milica Cukić, MPU.

Javna vođenja kroz izložbu u Beogradu će biti organizovana subotom (18. i 25. februar i 4. i 11. mart 2017) u 12:00. Turu na srpskom jeziku u trajanju od 30 minuta će voditi Jelena Popović, kustoskinja MPU.

“Dodir stakla” će u Muzeju primenjene umestnosti u Beogradu biti do 15. marta a onda se seli u Muzej Vojvodine u Novom Sadu od 21. marta do 20. aprila.

Generalni sponzori izložbe su Wiener Stadtische i I&F McCann Grupa, dok su održavanje pomogli Vinarija Tikveš, EuroCons Group, Elopak, Finlandia, Volvo, SpotCooler, Q-Free, Tetra Pak, Ericsson, Masferg Agro, Securitas, Novo Nordisk, Peter Justesen, Medicon, Iittala, Fosdalen, Velux i Norway House.


Bookmark and Share