Rusija “okupira” Norvešku na RTS-u

Na naše male ekrane je stigao kontroverzni politički triler Okupirani od najčitanijeg norveškog pisca krimi romana Jua Nesbea.

Od 11. februara, svake subote i nedelje od 22h na RTS2 možemo da pratimo popularnu norvešku seriju “Okupirani” koja je izazvala veliko interesovanje širom sveta.

Naime, na vlast u Norveškoj dolazi radikalna ekološka partija koja, s obzirom na to da se brine o zaštiti životne okoline, odlučuje da zabrani crpljenje nafte iz Severnog mora. EU ne želi da se odrekne norveških energenata. Pošto dobije saglasnost od EU, Rusija okupira Norvešku i sve njene izvore nafte.

Takva tema je posebno razljutila Rusiju čija je Ambasada u Oslu poslala i protestnu notu. Ruski glasnik Sputnjik je pisao da Norveška ovom serijom pokušava da ojača među stanovništvom utisak da je Rusija agresor. 

Međutim, fokus serije nije na ruskoj okupaciji, energetskoj bezbednosti i klimatskim promenama već malim moralnim kompromisima koje prave likovi a samim tim i zajednica kao celina. Na taj način Okupirani predstavlja društvenu kritiku Norveške, a u isto vreme oslikava kako ljudi funkcionišu pod velikim pritiskom kao što je terorizam.

Prema rečima reditelja Erika Skoldberga, to nije "serija o Rusima, nego o reakcijama i osećajima Norvežana na tu fiktivnu situaciju.”

Informacija o seriji je dospela u srpsku javnost putem izveštaja i fotografija srpske umesto ruske zastave na jednom od reklamnih postera za seriju. Zanimljivo je i da u seriji glumi litvanska glumica Ingeborg Dapkunaite, koja se proslavila u filmovima velikog Putinovog obožavatelja i dobitnika Oskara, ruskog režisera Nikite Mihalkova ("Opijeni suncem"), i koja je dobila i najveću rusku filmsku nagradu "Nika" za film “Podmoskovske večeri”.

Serija „Okupirani“, koja je inače najskuplja serija u istoriji norveške televizije, beleži i najbolji start jedne dramske serije na norveškoj televiziji. Prva epizoda je zabeležila rekordan broj gledalaca — čak 13 odsto od ukupnog broja stanovnika. Videćemo da li će se i ljudima u Srbiji isto tako dopasti!


Bookmark and Share